Sådan samler du hæklede firkanter – helt flad ”lynlås” samling
Af Dedri Uys On October 5, 2013
Der er så mange måder til, at samle hæklede firkanter. Den her er min favorit både fordi den er smuk og fordi sømmen er så flad.
Lad mig fortælle dig en lille hemmelighed. Jeg brugte den her metode for flere år siden, da jeg startede med at hækle igen, da jeg brød mig ikke om, at den tog længere tid end nogle af de andre metoder (jeg ved det! Dovenskab!!) Derfor var jeg også meget modvillig til at give den en chance til. Beth, en af mine tester og meget gode ven, anbefalede mig, at prøve den igen. Hun var sikker på, at jeg ville elske det. Og hun havde ret!
Den er fantastisk :-)
Lynlås metoden tager lidt længere tid end andre metoder, men prøv den og se om du kan lide det færdige resultat! Jeg kalder den for ”lynlås” metoden, for det kaldte Beth den. Og hun fik ret igen. Du hækler dine firkanter sammen som om du lynede dem sammen.
Jeg har lavet samlingen med en kontrast farve, så du bedre kan se den, men du kan bruge samme farve som på dine firkanter. Så vil sømmene uden problem ”blande” sig med dem. På billedet herover kan du se, at km foran vil lave en flad maskelænke og en lige række sting bagpå.
Sådan samler du firkanter med ”lynlås” samlingen
Læg mærke til: for at samle dine firkanter med lynlås metoden, skal du ligge dine firkanter ved siden af hinanden istedet for ovenpå hinanden. Når du placerer dine firkanter side ved side, så vil de V’er, maskerne fra sidste runde/række på hver firkant, ligge parallelt med hinanden.
De 2 forreste maskelænker vil være længst fra hinanden (som på dersiden af sammenføjningen).
De 2 bagerste maskelænker vil ligge lige ved siden af hinanden, ligesom på indersiden af sammenføjningen. I den her tutorial vil vi kalde dem indvendige maskelænker (se tilhørende foto). Du skal KUN arbejde i de indvendige maskelænker (bagerste maskelænker).
Sådan samler du firkanterne
Først skal du bruge nogle firkanter. Jeg bruger mine Iced Pie Squares til denne tutorial.
Dernæst skal du ligge dine firkanter side om side begge med forsiden opad (foto 2).
Sæt din nål gennem den indvendige maskelænke fra forside til bagside på den første maske. Herefter skal du sætte nålen gennem den indvendige maskelænke fra forside til bagside på den første maske i den anden firkant (foto 3).
Hvis du bruger nyt garn til at samle dine firkanter, skal du starte med en ny maske på nålen som på foto 4. Jeg vil helst starte med en ny maske på nålen. Hvis du ikke bryder dig om det, kan du bare sætte nålen gennem de to indvendige maskelænker og slå om og træk nålen tilbage gennem maskerne (foto 5).
Sæt din nål gennem den indvendige maskelænke fra forside til bagside i den næste maske på din firkant til venstre (foto 6). Bagefter sætter du nålen gennem den indvendige maskelænke fra forside til bagside på din firkant
til højre (foto 7).
Slå om (dit garn er bagved dit arbejde) og træk nålen gennem alle 3 lænker (foto 8). Husk at din hæklefasthed skal være løs. Km er ikke så elastisk som andre masker, så hvis din hæklefasthed er meget stram, vil dine kanter ikke have noget at give af.
Arbejd videre med at lave km i de indvendige maskelænker i hver maske (igennem begge lag) indtil du har samlet alle masker på hele siden af firkanten. Når du når til enden, så luk af.
Foto 9 viser en anden vinkel af hvordan det skal se ud, når du har sat nålen gennem begge indvendige maskelænker fra forsiden til bagsiden. Ved at sætte nålen igennem på den måde, så får du dine maskelænker til at ligge ovenpå hinanden istedet for ved siden af hinanden. Det er det der gør, at sømmen bliver så flad.
Foto 10 viser sømmen fra forsiden. Foto 11 viser sømmen fra bagsiden.
Du kan samle dine firkanter som et gitter ligesom Lucy fra Attic24 gør det i hendes tutorial, men da du arbejder med dine firkanter side om side og dit garn på bagsiden, bliver det lidt ”besværligt”.
Hvis du vil prøve den metode, skal du ikke lukke af, når du har samlet de to første firkanter. Læg de to næste firkanter side om side som før og fortsæt med din km som instrueret her over. Du kan tilføje alle de firkanter du vil på denne måde. Ideen i det er, at du først samler din firkanter i en retning og derefter i en anden retning.
For at samle de ”usamlede” sider, skal du dreje dit arbejde 90 grader og gentage hele processen.
Den nemmeste måde er at samle din firkanter i en lang række, som hvis du var ved at lave et tørklæde. Så kan du bagefter samle rækkerne med metoden herover.
Når jeg laver mine firkanter, klipper jeg mit garn over, så jeg har en 1 meter lang ende. Jeg bruger denne ende til at samle firkanterne til hinanden efterhånden som jeg får dem hæklet.
Hvis jeg ikke hæklede dem sammen løbende, ville jeg nok
aldrig få et tæppe færdigt.
Hvis du synes, at ”lynlås” metoden er for besværlig, så kig på Knot Your Nannys Crochet. Det er et link til 10 måder at samle hæklede firkanter på. Ud af de 10 Lucy viser, er det her min favorit. Den
er både nem og rigtig godt forklaret.
Jeg håber, at du kan bruge denne tutorial. Hvis du har nogle spørgsmål eller kommentarer, så skriv
til mig.
Block A Week CAL 2014
Jeg gætter på, at du er faldet over denne tutorial, fordi du kan lide at ækle firkanter. Hvis jeg har ret, kunne du måske tænke dig at deltage i Block A Week CAL’let (hækle sammen) hvor Kimberly Slifer fra Official CCC Group på facebook er vært. Vi laver 45 firkanter i løbet af et år. Når vi er
færdige, vil vi blokke og samle alle firkanter og ende med at have et smukt tæppe til jul.
Jeg vil lave en foto tutorial (med tilladelse fra designerne) til hver enkelt firkant (udover de første 4) så selvom du er nybegynder, burde du kunne følge med. Interesseret? Du kan læse mere om det (og finde link til det) her.
Evt rettelser kan skrives her. HUSK at læse det fastgjorte opslag.